[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2015 » Березень » 4 » Витрати виконавчого провадження. Виконавчий збір,авансування витрат на виконавче провадження
16:15
Витрати виконавчого провадження. Виконавчий збір,авансування витрат на виконавче провадження

Витрати органів державної виконавчої служби на організацію та проведення виконавчих дій щодо забезпечення примусового виконання рішень є витратами виконавчого провадження. 
      Витрати виконавчого провадження здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України та коштів виконавчого провадження, які використовуються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 
     Кошти виконавчого провадження складаються з: 
     коштів виконавчого збору, стягнутого з боржника; 
     авансового внеску стягувачів на проведення виконавчих дій ; 
     стягнутих з боржника витрат на проведення виконавчих дій; 
     інших надходжень, що не суперечать законодавству. 
      До витрат на організацію та проведення виконавчих дій належать кошти, витрачені на: 
      1) перевезення, зберігання і реалізацію майна боржника; 
      2) оплату праці експертів, перекладачів та інших осіб, залучених у встановленому порядку до провадження виконавчих дій; 
      3) поштовий переказ стягувачеві стягнених аліментних сум; 
      4) розшук боржника, його майна або розшук дитини; 
      5) оголошення в засобах масової інформації; 
      6)виготовлення та пересилення документів виконавчого провадження,ведення Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень,
       7) інші необхідні витрати для забезпечення належної організації виконання рішень органами державної виконавчої служби. 
      Про стягнення з боржника витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій, державний виконавець виносить постанову, яка затверджується начальником відповідного відділу державної виконавчої служби. Постанова про стягнення з боржника витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій, може бути оскаржена сторонами до суду у 10-денний строк. 
Авансування витрат на організацію та проведення виконавчих дій.    
 З  метою  забезпечення провадження виконавчих дій стягувач може за погодженням з державним виконавцем внести  на  відповідний рахунок  органу державної виконавчої служби певну грошову суму для здійснення необхідних витрат або покриття їх частини, якщо інше не передбачено цим Законом. 
2. Після  завершення виконавчого провадження авансовий внесок повністю повертається стягувачу,  якщо  інше  не  передбачено  цим Законом.

Виконавчий збір та порядок його стягнення
Якщо не закінчився строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим ЗУ «Про виконавче провадження», і пред'явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби державний виконавець зобов'язаний прийняти його до виконання і відкрити виконавче провадження. Протягом трьох робочих днів з дня надходження до нього виконавчого документа він виносить постанову про відкриття виконавчого провадження. 
 У цій постанові державний виконавець вказує про необхідність боржнику самостійно виконати рішення у строк до семи днів з моменту винесення постанови (у разі виконання рішення про примусове виселення боржника - у строк до п'ятнадцяти днів) та зазначає, що у разі ненадання боржником документального підтвердження виконання рішення буде розпочате примусове виконання цього рішення із стягненням з боржника виконавчого збору і витрат,пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій. 

Якщо ж боржником рішення у вищевказаний строк все-таки не виконано, постановою державного виконавця з боржника стягується виконавчий збір у розмірі 10 відсотків суми,що підлягає стягненню, або вартості майна боржника, що підлягає передачі стягувачу за виконавчим документом. У разі невиконання боржником у той самий строк рішення немайнового характеру виконавчий збір стягується в розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з боржника - фізичної особи і в розмірі вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з боржника - юридичної особи. 

Окремо хотілося б зупинитися на тому, коли боржник самостійно виконує рішення, зокрема шляхом перерахування коштів безпосередньо на рахунок стягувача, але вже після настання строку його примусового виконання. В таких випадках , відповідно до ЗУ «Про виконавче провадження» (редакцiя вiд 08.03.2011 р.) виконавчий збір все рівно стягується з боржника у зазначених вище розмірах , так само як і у разі повернення виконавчого документа без виконання за письмовою заявою стягувача . 

Виконавчий збір не стягується за виконавчими документами про конфіскацію майна, стягнення періодичних платежів, стягнення виконавчого збору, накладення арешту на майно для забезпечення позовних вимог, відшкодування витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій, і стягнення штрафів, накладених відповідно до вимог Закону.
  Постанова про стягнення виконавчого збору виноситься при першому надходженні виконавчого документа державному виконавцю. При наступних пред'явленнях до виконання виконавчого документа державному виконавцеві виконавчий збір стягується в частині, що не була стягнута при попередньому виконанні. 

У разі якщо стягнутої з боржника суми недостатньо для задоволення в повному обсязі вимог стягувача, виконавчий збір сплачується пропорційно до стягнутої суми. 
У разі закінчення виконавчого провадження у зв'язку із скасуванням рішення, що підлягало виконанню на основі виконавчого документа, виконавчий збір повертається боржникові. 

У разі завершення виконавчого провадження з виконання рішення немайнового характеру та в разі закінчення виконавчого провадження з підстав, передбачених статтею 49 цього Закону, якщо виконавчий збір не стягнуто, державний виконавець не пізніше наступного робочого дня після завершення (закінчення) такого виконавчого провадження відкриває виконавче провадження за постановою про стягнення виконавчого збору. 

 
Головний державний виконавець
ВДВС Радехівського РУЮ                                           Павліха В.С.
Переглядів: 1374 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]