[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2011 » Листопад » 18 » Звернення стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника
17:41
Звернення стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника
Звернення стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника є одним із заходів примусового виконання рішень, передбачених у Законі України «Про виконавче провадження» (далі - Закон). Заробітна плата, відповідно до ст. 1 Закону «Про оплату праці» від 24 березня 1995 р., - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Під терміном «інший дохід боржника» законодавцем розуміється заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку - фізичній особі. Законом передбачено, що заробітна плата та інші доходи боржника не входять до тих видів майна та предметів громадян, на які не може бути звернене стягнення за виконавчими документами. Умовами звернення стягнення на грошові доходи (заробітну плату, стипендію, пенсію) визначено такі обставини: коли у боржника відсутні кошти та відсутнє або недостатньо майна для повного покриття належних до стягнення сум, а також при відсутності чи недостатності майна боржника для повного покриття належних до стягнення сум; також при виконанні рішень про стягнення періодичних платежів (аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'я, втратою годувальника тощо) та стягнення на суму, що не перевищує трьох мінімальних розмірів заробітної плати. 
До інших доходів боржника, на які звертається стягнення, відносяться: доходи, отримані фізичною особою, яка є суб'єктом підприємницької діяльності; доходи за виконану роботу на підприємстві, організації, в колективному сільськогосподарському (фермерському) господарстві, авторські винагороди за твори науки, літератури, мистецтва, премії, що присуджуються за видатні досягнення в галузі науки, літератури, і мистецтва, винагороду за відкриття, винахід, на який видано авторське свідоцтво, корисну модель, промисловий зразок і раціоналізаторську пропозицію; суми на відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також втратою годувальника; на допомогу по державному соціальному страхуванню, що виплачується у разі тимчасової непрацездатності, та в інших випадках, і допомогу по безробіттю стягнення може бути звернено тільки за рішеннями про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також втратою годувальника.
При цьому стягнення не може бути звернено на кошти та інші виплати, які передбачені ст. 73 Закону.
При визначенні доходів фізичних осіб та встановленні їх видів щодо звернення стягнення згідно з виконавчими документами слід керуватися Законом «Про податок з доходів фізичних осіб». Належні до сплати суми стягуються із заробітної плати, пенсії, стипендії незалежно від наявності у боржника іншого майна.
Дана норма права надає державному виконавцю право звертати стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника за іншими виконавчими документами, при цьому не вживаючи заходів примусового звернення стягнення на майно боржника. Однак реалізація цього права можлива лише за умови письмової заяви стягувача.


Державний виконавець
відділу державної виконавчої служби
Радехівського районного управління юстиції Павліха В.С.
Переглядів: 2036 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]