[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2012 » Липень » 18 » Що таке Національний архівний фонд та які документи вносяться до нього?
10:47
Що таке Національний архівний фонд та які документи вносяться до нього?
Що таке Національний архівний фонд та які документи вносяться до нього?
Закон України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» було прийнято 24 грудня 1993 року. На сьогодні він є найважливішим актом законодавства у сфері діловодства та архівної справи.
Закон про Національний архівний фонд (далі НАФ) регулює відносини, пов'язані з формуванням, обліком, зберіганням і використанням Національного архівного фонду, та інші важливі питання діловодства та архівної справи.
Саме Законом про НАФ термін «діловодство» визначено як сукупність процесів, що забезпечують документування управлінської інформації та організацію роботи зі службовими документами.
Відповідно до Закону про НАФ архівна справа - це галузь життєдіяльності суспільства, що охоплює наукові, організаційні, правові, технологічні, економічні та інші питання діяльності юридичних і фізичних осіб, пов'язані із нагромадженням, обліком, зберіганням архівних документів та використанням відомостей, що в них містяться.
Закон про НАФ складається з 10 розділів, кожен з яких регулює певні питання архівної справи та діловодства:
1. Загальні положення.
2. Національний архівний фонд та його формування.
3. Право власності на документи Національного архівного фонду.
4. Облік і зберігання Національного архівного фонду.
5. Використання Національного архівного фонду.
6. Система архівних установ.
7. Фінансове, матеріально-технічне і кадрове забезпечення архівних установ.
8. Міжнародне співробітництво в архівній справі.
9. Відповідальність за порушення законодавства про Національний архівний фонд та архівні установи.
10. Прикінцеві положення.

Вищезазначеним Законом дається визначення Національного архівного фонду - це сукупність архівних документів, що відображають історію духовного і матеріального життя українського народу та інших народів, мають культурну цінність і є надбанням української нації. Архівний фонд є складовою частиною вітчизняної і світової культурної спадщини та інформаційних ресурсів суспільства, перебуває під охороною держави і призначений для задоволення інформаційних потреб суспільства і держави, реалізації прав та законних інтересів кожної людини.
Документи Національного архівного фонду є культурними цінностями, що постійно зберігаються на території України або згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, підлягають поверненню в Україну.
Які ж документи вносяться до Національного архівного фонду ?
Національний архівний фонд формується з архівних документів органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також архівних документів громадян і їх об'єднань.
Юридичні та фізичні особи зобов'язані забезпечувати збереженість Національного архівного фонду та сприяти його поповненню.
Документи вносяться до Національного архівного фонду впорядкованими за рахунок власника відповідно до вимог, встановлених центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства.
Рішення про вилучення документів з Національного архівного фонду приймаються експертними комісіями за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства. Забороняється вилучення документів з Національного архівного фонду за мотивами конфіденційності чи таємності інформації, що міститься в них, а також із політичних чи ідеологічних міркувань.
Спори між архівними установами і власниками документів з питань призначення експертизи їх цінності, внесення документів до Національного архівного фонду або вилучення з нього вирішуються судом.
Внесення документів до Національного архівного фонду або вилучення документів з нього здійснюється на підставі експертизи їх цінності комісією з фахівців архівної справи і діловодства, представників наукової і творчої громадськості, інших фахівців.
Документи НАФ можуть перебувати в будь - якій формі власності, передбаченій Конституцією та законами України. Право власності на документи НАФ охороняється законом.
Архівні документи, що нагромадилися за час діяльності органів державної влади, державних підприємств, установ та організацій, а також документи, передані державним архівним установам іншими юридичними і фізичними особами без збереження за собою права власності, є власністю держави.
Архівні документи, що нагромадилися за час діяльності органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ та організацій, а також документи, передані архівним відділам міських рад іншими юридичними і фізичними особами без збереження за собою права власності, є власністю територіальних громад.
Власник документів Національного архівного фонду та інші особи, які користуються зазначеними документами, не мають права їх знищувати, пошкоджувати або змінювати зміст цих документів.
Спори щодо здійснення права власності на документи Національного архівного фонду вирішуються у судовому порядку.
Важливо знати, що документи НАФ, які належать державі, територіальним громадам, не можуть бути об'єктом приватизації, купівлі - продажу, застави або інших угод, пов'язаних з передачею права власності, і надаються лише в тимчасове користування. Право власності на зазначені документи може бути передане лише згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою і законами України.
Документи Національного архівного фонду підлягають обов'язковому державному обліку, що ведеться в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи та діловодства, і здійснюється з метою контролю наявності документів, їх стану, місця та умов зберігання.

Спеціаліст І категорії 
відділу державної виконавчої служби 
Радехівського районного управління юстиції                                І.С. Береза
Переглядів: 12820 | Додав: Таня | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]