[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2014 » Червень » 24 » Накладення та зняття арешту з рахунку юридичної особи
18:50
Накладення та зняття арешту з рахунку юридичної особи

Накладання арешту на поточний рахунок держаною виконавчою службою, може свідчити про:

1) не виконанні зобов’язання перед своїми партнерами та наявністю рішення суду яке вступило в силу;

2) забезпечення позову, шляхом накладання арешту на рахунок в сумі не виконаних зобов’язань.

Не виконанні зобов’язання перед своїми партнерами та наявністю рішення суду яке вступило в законну силу.

Накладання арешту на рахунок юридичної особи, у більшості випадків передує наявність рішення суду, яке вступило в законну силу, щодо стягнення із даної юридичної особи грошових коштів за не виконанні грошові зобов’язання перед партнерами.

Відкриття виконавчого провадження здійснюється, шляхом винесення Постанови державного виконавця, про відкриття виконавчого провадження та надання строку для добровільного виконання рішення суду Боржнику.

Це важливі моменти на які Боржнику слід звертати увагу, оскільки не виконання добровільне рішення суду, дає підстави державному виконавцю перейти до іншого етапу виконавчого провадження, а саме примусового виконання та стягнення виконавчого збору у розмірі 10% від суми боргу.

Наявність декількох рахунків у Боржника не може врятувати його від накладання арешту на всі рахунки, оскільки виявлення даних рахунків на сьогодні це лише питання часу. Виявлення рахунків Боржника здійснюється шляхом надсилання інформаційного запиту державного виконавця у податковий орган, який надає наявність всіх відкритих рахунків у Боржника.

На кошти та інші цінності боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах та на зберіганні в банках чи інших фінансових установах, накладається арешт, про що виноситься постанова державного виконавця. У постанові зазначається сума коштів, яка підлягає арешту, з урахуванням вимог за виконавчими документами, виконавчого збору, витрат на організацію та проведення виконавчих дій та вказується номер рахунку, на якому знаходяться кошти, що підлягають арешту, або зазначається, що арешт поширюється на кошти на всіх рахунках боржника, у тому числі тих, які будуть відкриті після винесення постанови про накладення арешту. Постанова підписується державним виконавцем та скріплюється печаткою органу ДВС.

Арешт на поточний рахунок боржника означає, що він не має право розпоряджатись коштами на рахунку. Слід зазначити, що грошові кошти на арештований рахунок можуть надходити, але вони автоматично блокуються на рахунку.

Відкриття інших рахунків, для здійснення поточної діяльності, з метою ухилення від виконання рішення суду, підпадає під кримінальну відповідальність невиконання судового рішення, яке передбачене ст. 382 Кримінального кодексу України.

Після накладання арешту на рахунок боржника, державний виконавець надає в банк платіжне доручення про примусове списання грошових коштів (за наявності) із рахунку боржника, і банк зобов’язаний перерахувати кошти на рахунок державної виконавчої служби.

Є різні правові шляхи відкладення, розстрочення, відстрочення та/або зупинення виконавчого провадження в частині стягнення грошових коштів із Боржника.

Відкладення виконавчого провадження здійснюється лише на підставах передбачених ст. 35 Закону України «Про виконавче провадження»  від 21 квітня 1999 року № 606-XIV, а саме:

-          обставин, що перешкоджають провадженню виконавчих дій;

-          у разі несвоєчасного одержання сторонами документів виконавчого провадження;

У цьому разі відкладення виконавчих дій здійснюється на строк до десяти робочих днів.

За наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець за власною ініціативою чи за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання, а також про встановлення або зміну способу і порядку виконання.

Обов’язкове зупинення проведення виконавчих дій, передбачено ст. 37 Закону України «Про виконавче провадження» від 21 квітня 1999 року № 606-XIV, яке передбачає різні підстави обов’язковості зупинення виконавчого провадження, одним із яких є в тому числі і надання судом, який видав виконавчий документ, відстрочки виконання рішення.

Слід зазначити, що зупинення виконавчого провадження здійснюється Боржником з різною метою, серед яких є  і можливість вивести грошові кошти з рахунку та/або домовитись із стягувачем. Але зупинення виконавчого провадження має свої строки, на які воно зупиняється і у випадку, якщо між сторонами не буде досягнуто згоди, і строк дії зупинки виконавчого провадження втратить чинність, виконавче провадження буде продовжене.

Зняття арешту з рахунку боржника.

Зняття арешту з рахунку боржника здійснюється по різним підставам. Основною підставою для зняття арешту з рахунку є закінчення виконавчого провадження, передбачене ст.49 Закону України «Про виконавче провадження» від 21 квітня 1999 року № 606-XIV.

Основними підставами закінчення  виконавчого провадження є:

1) визнання судом відмови Стягувача від примусового виконання рішення суду;

2) визнання судом мирової угоди між Стягувачем і Боржником у процесі виконання;

3) ліквідації юридичної особи – сторони виконавчого провадження, якщо виконання їх обов’язків чи вимог у виконавчому провадженні не допускає правонаступництва;

4) скасування рішення суду або іншого органу (посадової особи), на підставі якого виданий виконавчий документ, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню;

5) закінчення строку, передбаченого законом для відповідного виду стягнення;

6) визнання боржника банкрутом;

7) фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом;

8) повернення виконавчого документа без виконання на вимогу суду або іншого органу (посадової особи), який видав виконавчий документ.

 Закінчення виконавчого провадження (крім направлення виконавчого документа за належністю іншому органу державної виконавчої служби, офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, закінчення виконавчого провадження за рішенням суду, винесеним у порядку забезпечення позову чи вжиття запобіжних заходів, а також крім випадків не стягнення виконавчого збору або витрат, пов’язаних з організацією та проведенням виконавчих дій), повернення виконавчого документа до суду або іншого органу (посадовій особі), який його видав, арешт, накладений на майно боржника, знімається, скасовуються інші вжиті державним виконавцем заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші дії, необхідні у зв’язку із завершенням виконавчого провадження.

Зняття арешту із рахунку, який був накладений  в рамках забезпечення позову можливий лише шляхом:

-          винесення ухвали суду в про скасування забезпечення позову;

-    скасування ухвали суду, в рамках оскарження ухвали суду про забезпечення позову;

-          затвердження судом між сторонами мирової угоди.

-          відмови  позивача від позову;

-          відмови у відкритті провадження у справі;

-          повернення позовної заяви;

-          інші підстави, які передбачені у процесуальних кодексах України.

Головний державний виконавець
відділу державної виконавчої служби
Радехівського районного управління юстиції Павліха В.С.


 

Переглядів: 15670 | Додав: Таня | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]