[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2011 » Липень » 28 » Виконавчий збір та порядок його стягнення
13:21
Виконавчий збір та порядок його стягнення
Якщо не закінчився строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим ЗУ «Про виконавче провадження», і пред'явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби державний виконавець зобов'язаний прийняти його до виконання і відкрити виконавче провадження,Протягом трьох робочих днів з дня надходження до нього виконавчого документа він виносить постанову про відкриття виконавчого провадження. 
 
 У цій постанові державний виконавець вказує про необхідність боржнику самостійно виконати рішення у строк до семи днів з моменту винесення постанови (у разі виконання рішення про примусове виселення боржника - у строк до п'ятнадцяти днів) та зазначає, що у разі ненадання боржником документального підтвердження виконання рішення буде розпочате примусове виконання цього рішення із стягненням з боржника виконавчого збору і витрат,пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій.
 
Якщо ж боржником рішення у вищевказаний строк все-таки не виконао, постановою державного виконавця з боржника стягується виконавчий збір у розмірі 10 відсотків суми,що підлягає стягненню, або вартості майна боржника, що підлягає передачі стягувачу за виконавчим документом. У разі невиконання боржником у той самий строк рішення немайнового характеру виконавчий збір стягується в розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з боржника - фізичної особи і в розмірі вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з боржника - юридичної особи.
 
Окремо хотілося б зупинитися на тому, коли боржник самостійно виконує рішення, зокрема шляхом перерахування коштів безпосередньо на рахунок стягувача, але вже після настання строку його примусового виконання. В таких випадках , відповідно до ЗУ «Про виконавче провадження» (редакцiя вiд 08.03.2011 р.) виконавчий збір все рівно стягується з боржниках у зазначених вище розмірах , так само як і у разі повернення виконавчого документа без виконання за письмовою заявою стягувача .
 
Виконавчий збір не стягується за виконавчими документами про конфіскацію майна, стягнення періодичних платежів, стягнення виконавчого збору, накладення арешту на майно для забезпечення позовних вимог, відшкодування витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій, і стягнення штрафів, накладених відповідно до вимог Закону.
 
  Постанова про стягнення виконавчого збору виноситься при першому надходженні виконавчого документа державному виконавцю. При наступних пред'явленнях до виконання виконавчого документа державному виконавцеві виконавчий збір стягується в частині, що не була стягнута при попередньому виконанні.
 
У разі якщо стягнутої з боржника суми недостатньо для задоволення в повному обсязі вимог стягувача, виконавчий збір сплачується пропорційно до стягнутої суми.
 
У разі закінчення виконавчого провадження у зв'язку із скасуванням рішення, що підлягало виконанню на основі виконавчого документа, виконавчий збір повертається боржникові.
 
У разі завершення виконавчого провадження з виконання рішення немайнового характеру та в разі закінчення виконавчого провадження з підстав, передбачених статтею 49 цього Закону, якщо виконавчий збір не стягнуто, державний виконавець не пізніше наступного робочого дня після завершення (закінчення) такого виконавчого провадження відкриває виконавче провадження за постановою про стягнення виконавчого збору.

Головний державний виконавець
відділу державної виконавчої служби
Радехівського районного управління юстиції
Львівської області:                                                              І.В.Боруцька
Переглядів: 1581 | Додав: proxys | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]