[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2011 » Вересень » 8 » Виконавче провадження - нові правила стягнення
18:27
Виконавче провадження - нові правила стягнення
Верховна Рада України 04.11.2010 року прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» та деякі інші законодавчі акти України відносно вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)». Вказаний закон було опубліковано 08.12.2010 року, закон набрав чинності через 90 днів після опублікування, тобто, з 09.03.2011 року. Перед набранням чинності нової редакції закону (вперше з моменту його прийняття в 1999 році законодавець прийняв рішення про оновлення редакції закону, а не обмежився поодинокими змінами та доповненнями), варто проаналізувати істотні нововведення та визначити, чи дійсно внесеними змінами будуть досягнуті цілі, задекларовані законодавством про виконавче провадження.
Так, зміни стосуються ряду важливих положень виконавчого провадження. По-перше, істотно зменшений строк пред’явлення для виконання виконавчих документів, виданих судами: скорочений до 1 року (до змін такий строк складав 3 роки); по-друге, змінені умови реалізації майна – рухоме майно, вартість якого не перебільшує 150 неоподатковуваних мінімумів (2250 грн.), товари побутового ви користування, а також інше рухоме майно (якщо стягувач не заперечує) будуть реалізовуватися на комісійних умовах; нерухоме майно, транспортні засоби, повітряні, морські, річкові судна будуть реалізовуватися з торгів (аукціонів), при цьому повторне знецінення дозволено до 50 % початкової вартості. По-третє, державний виконавець отримав право безпосереднього доступу до реєстрів та баз даних, в тому числі електронних, які містять інформацію про боржників, їх майно та засоби. Порядок доступу до таких реєстрів має встановити Міністерство юстиції України спільно з відповідними державними органами.
Можливо припустити, що з прийняттям нових змін, ефективність здійснення виконавчого провадження збільшиться, адже, доступ до баз даних, в тому числі електронних, які містять інформацію про боржників пришвидшить процес виконання, оскільки для державного виконавця відпаде необхідність надсилати запити до державних органів (БТІ, ДПС, ДАІ та ін.) та чекати на відповіді. Крім того, окремо варто зупинитися на такому важливому повноваженні державного виконавця , як арешт грошових коштів, який, із набранням чинності змін, буде розповсюджуватися в тому числі на кошти на тих банківських рахунках, які відкриті після прийняття постанови про накладення арешту.


Старший державний виконавець
відділу державної виконавчої служби
Радехівського районного управління юстиції Ковалишин Л.В.
Переглядів: 1098 | Додав: Таня | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]