[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2015 » Березень » 4 » Відповідальність за невиконання законних вимог державного виконавця та порушення вимог Закону України "Про виконавче провадження”
11:30
Відповідальність за невиконання законних вимог державного виконавця та порушення вимог Закону України "Про виконавче провадження”

Державна виконавча служба входить до системи органів Міністерства юстиції України і здійснює виконання рішень судів, третейських судів та інших органів відповідно до законів України.

Завданням державної виконавчої служби є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень, передбачених законом.

Своєчасне виконання рішень ДВС полягає у тому, що рішення має бути виконане в повному обсязі, в точній відповідності з його змістом, строго у термін, передбачений законом або самим рішенням.

Примусовість виконання рішення означає, що його виконання здійснюється державною виконавчою службою незалежно від бажання особи, відносно якої винесене це рішення, підкоритись йому чи ні.

Неупередженість виконання рішень полягає в тому, що державний виконавець у процесі виконання рішень має керуватись виключно вимогами закону та змістом виконуваного рішення без урахування власного ставлення до особи, відносно якої винесене рішення, а також власної оцінки його доцільності та справедливості.

Практика показує що боржники, як правило не бажають виконувати покладені на них зобов’язання згідно рішень та не з’являються за викликами державних виконавців. Проте, є й такі боржники, які виконали зобов’язання покладені на них рішеннями проте не вважають за потрібне пред’являти документи, які підтверджують виконання ними рішень суду чи інших органів уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення.

Тому, державним виконавцям нерідко доводиться застосовувати до боржників заходи для стимулювання виконання ними рішень, які підлягають виконанню та накладти штрафи за невиконання законних вимог держаного виконавця.

Статтею 90 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено як адміністративна так і кримінальна відповідальність за невиконання законних вимог державного виконавця. Фізичні, юридичні чи посадові особи за невиконання законних вимог державного виконавця, несвоєчасне подання або неподання звітів про відрахування із заробітної плати та інших доходів боржника, неподання або подання неправдивих відомостей про доходи і майновий стан боржника, а також неповідомлення боржником про зміну місця проживання чи місцезнаходження або місця роботи (отримання доходів), а також неявку без поважних причин за викликом державного виконавця винні особи несуть відповідальність у встановленому законом порядку.

 В разі виявлення ознак злочину в діях особи, яка умисно перешкоджає виконанню рішення чи іншим чином порушує вимоги Закону, державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням про притягнення особи до кримінальної відповідальності відповідно до чинного законодавства.

У ході проведення державним виконавцем виконавчих дій, спрямованих на виконання виконавчого документу та за наявності достатніх на те підстав сторони та інші учасники виконавчого провадження можуть бути притягнуті до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

 Адміністративна відповідальність, відповідно до ст. 9 КпАП, настає, якщо ці правопорушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до закону кримінальної відповідальності. Результатом притягнення до адміністративної відповідальності є накладення на винну особу адміністративного стягнення. Так, відповідно до ст. 89 ЗУ «Про виконавче провадження», у разі невиконання без поважних причин у встановлений державним виконавцем строк рішення, що зобов’язує боржника виконати певні дії, які можуть бути виконані лише боржником, державний виконавець виносить постанову про накладення штрафу на боржника та призначає новий строк для виконання. Розмір штрафу становить на боржника - фізичну особу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадових осіб - від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на боржника - юридичну особу - від сорока до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Штраф з боржника стягується на користь держави. При цьому сплата боржником штрафу не звільняє останнього від обов’язку виконати виконавчий документ.

За наявності ознак злочину в діях особи, яка умисно перешкоджає виконанню рішення чи іншим чином порушує вимоги закону про виконавче провадження, державний виконавець складає акт про порушення і звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення особи до кримінальної відповідальності відповідно до закону.

 

Заступник начальника

ВДВС Радехівського РУЮ                                                                       М.В. Добош

Переглядів: 943 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]