[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2013 » Жовтень » 28 » Відповідальність боржника за невиконання рішення суду
14:23
Відповідальність боржника за невиконання рішення суду
Статтею 89 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що у разі невиконання без поважних причин у встановлений державним виконавцем строк рішення, що зобов'язує боржника виконати певні дії, та рішення про поновлення на роботі державний виконавець виносить постанову про накладення штрафу на боржника - фізичну особу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадових осіб - від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на боржника - юридичну особу - від сорока до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та встановлює новий строк виконання.
У разі повторного невиконання рішення боржником без поважних причин державний виконавець у тому ж порядку накладає на нього штраф у подвійному розмірі та звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності відповідно до закону.
Частиною 1 статті 90 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що за порушення вимог цього Закону, невиконання законних вимог державного виконавця фізичними, юридичними чи посадовими особами, несвоєчасне подання або неподання звітів про відрахування із заробітної плати та інших доходів боржника, неподання або подання неправдивих відомостей про доходи і майновий стан боржника, а також неповідомлення боржником про зміну місця проживання чи місцезнаходження або місця роботи (отримання доходів), а також за неявку без поважних причин за викликом державного виконавця винні особи несуть відповідальність у встановленому законом порядку.
Пунктом 13.1 Інструкції з організації примусового виконання рішень встановлено, що порядок притягнення осіб до відповідальності за правопорушення, вчинені під час виконавчого провадження , здійснюється відповідно до статей 89 та 90 Закону.
Згідно пункту 13.4 Інструкції з організації примусового виконання рішень у разі порушення особою вимог Закону державний виконавець складає протокол про адміністративне правопорушення.
Відповідно до підпункту г) пункту 13.4.1 Інструкції з організації примусового виконання рішень підставою для складання протоколу є неявка без поважних причин за викликом державного виконавця.
Пунктом 13.4.4 встановлено, що протокол направляється для розгляду до відповідного районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцем вчинення адміністративного правопорушення.
Враховуючи викладене, державний виконавець має право накладати стягнення у вигляді штрафу на фізичних, юридичних та посадових осіб виключно у випадках, встановлених статтею 89 Закону України «Про виконавче провадження».

Спеціаліст І категорії ВДВС Радехівського РУЮ
І.С. Береза
Переглядів: 1556 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]