[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2011 » Липень » 14 » Явище корупції відповідно до закону України "Про засади запобігання та протидії корупції
18:13
Явище корупції відповідно до закону України "Про засади запобігання та протидії корупції
1 липня вступив в силу Закон України "Про засади запобігання та протидії корупції", щоправда, за винятком статей 11 і 12, які набудуть чинності з 1 січня 2012 року. 3 1 липня чиновникам забороняється приймати подарунки частіше двох разів на рік. І ті лише як прояв, наприклад, гостинності. Що таке корупція?
Корупція – використання особою наданих їй службових повноважень та пов'язаних із цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди такій особі або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень та пов'язаних із цим можливостей.
Таке широке визначення дає підстави для висновку, що корупційні дії можуть бути скоєні будь-якою особою незалежно від того, яку посаду вона займає, її правового статусу чи наданих їй повноважень.
Також передбачена можливість відсторонити особу, щодо якої складено протокол про корупційне правопорушення, від виконання службових повноважень до закінчення розгляду справи судом. Однак така правильна по своїй природі можливість – може стати інструментом політичної боротьби в українських реаліях.
Також розширено коло суб'єктів, які здійснюють заходи щодо запобігання й протидії корупції. Серед інших ними є юридичні особи, їх посадові особи, а також громадяни чи об'єднання громадян за їх згодою.
Встановлено обов'язок для певної категорії осіб, в тому числі для працівників юридичних осіб , у разі виявлення корупційного правопорушення вживати заходів щодо його припинення та негайно письмово повідомити про його вчинення спеціально уповноважений суб'єкт у сфері протидії корупції.
Ціна подарунка не може перевищувати 50% від мінімальної заробітної плати. Подарунки автоматично стають державною або комунальною власністю. Виняток становлять подарунки від близьких, виграші в лотереях і конкурсах. Крім того, чиновникам заборонено мати в безпосередньому підпорядкуванні родичів. Посилено відповідальність за отримання хабарів. Тепер за хабарі в сумі до 3339 гривень покладається не тільки штраф, але і тюремне ув'язнення терміном до 5 років.
Передбачена й норма про декларування чиновниками не тільки доходів, але і витрат (якщо витрати перевищують 150 тисяч гривень), але вона вступить в силу з 1 січня 2012 року. Посилюється покарання і за дачу хабара посадовій особі - тепер за це можна отримати до 10 років позбавлення волі. Депутати планують допрацьовувати цей закон. Експерти відзначають його прогресивність, але вважають, що деякі норми потребують вдосконалення. Насамперед це стосується частини декларування витрат чиновників і їх близьких родичів.заборонено одержання подарунків, якщо особа, яка дарує/здійснює дарунок/пожертву, перебуває в підпорядкуванні обдарованої особи.
Також передбачено вимоги щодо доступу до інформації та її прозорості визначений у законі України "Про доступ до публічної інформації".

Начальник
відділу ДВС Радехівського
районного управління
юстиції Ю..Ференс
Переглядів: 1437 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]