[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2012 » Травень » 10 » Порядок здійснення виконавчих дій у разі порушення провадження у справі про банкрутство або ліквідації боржника
10:27
Порядок здійснення виконавчих дій у разі порушення провадження у справі про банкрутство або ліквідації боржника
Банкрутство - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури. 

Про порушення провадження у справі про банкрутство суд виносить ухвалу. Одночасно з порушенням провадження судом вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів, про що також зазначається в ухвалі.

Мораторій на задоволення вимог кредиторів - зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), застосованих до прийняття рішення про введення мораторію.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 34 Закону України «Про виконавче провадження» порушення господарським судом провадження у справі про банкрутство боржника, якщо відповідно до закону на вимогу поширюється дія мораторію, введеного господарським судом, крім випадків знаходження виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від реалізації майна боржника) відноситься до обставин, що зумовлюють обов'язкове зупинення виконавчого провадження.

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

- забороняється стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до законодавства;

- не нараховуються неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Мораторій поширюється на вимоги кредиторів незалежно від того, чи подавали вони заяви до господарського суду про визнання їх вимог у справі про банкрутство.

У вирішенні питання про те, на які вимоги кредиторів поширюється мораторій, слід виходити з наступного.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» дія мораторію не поширюється на задоволення вимог кредиторів на виплату заробітної плати, аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю та життю громадян, авторської винагороди.

Отже, порушення провадження у справі про банкрутство не може бути перешкодою для виконання таких виконавчих документів, а припис пункту 8 статті 34 Закону України «Про виконавче провадження» у цьому випадку не повинен застосовуватись.

Відповідно до правил пункту 8 статті 34 Закону України «Про виконавче провадження», мораторій також не поширюється на розподіл стягнутих з боржника грошових коштів у виконавчому провадженні, що здійснювалось до порушення провадження у справі про банкрутство боржника. Тому кошти, що стягнуті з боржника чи отримані від реалізації майна боржника органами державної виконавчої служби до порушення провадження у справі про банкрутство, не підлягають включенню до ліквідаційної маси, на них не розповсюджуються заходи, що забезпечують грошові вимоги кредиторів.

Виконавче провадження, яке перебуває на стадії розподілу грошових сум, зупиняється після розподілу коштів.

У разі, якщо на виконанні перебуває зведене виконавче провадження, до якого входять, як виконавчі документи, на які поширюється дія мораторію, так і виконавчі документи, які не підпадають під його дію, таке зведене виконавче провадження зупиняється лише частково. А саме, на підставі пункту 8 частини 1 статті 34 Закону України «Про виконавче провадження» виноситься постанова про зупинення зведеного виконавчого провадження, в якій перелічується всі номери окремих виконавчих проваджень, відносно яких винесена постанова.

Копія постанови надсилається у триденний термін сторонам та суду або іншому органу (посадовій особі), які видали виконавчий документ.

Відповідно до частин 2, 3 статті 6 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

У разі порушення провадження у справі про банкрутство органи ДВС вправі надсилати до відповідного господарського суду, який порушив справу про банкрутство, заяви про визнання їх кредиторами за постановами про стягнення виконавчого збору, витрат на проведення виконавчих дій, штрафів.

Органи державної виконавчої служби вправі самостійно ініціювати питання визнання боржника банкрутом у разі:

- достатності розміру вимог;

- якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника. Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

За постановами про стягнення виконавчого збору, витрат на проведення виконавчих дій, штрафах стягувачем (кредитором) є орган, який виніс таку постанову. Виходячи з цього, територіальний орган ДВС повинен вжити заходів щодо стягнення таких коштів.

Відповідно до статті 65 Закону України «Про виконавче провадження», у випадку ліквідації боржника - юридичної особи, в тому числі внаслідок визнання боржника банкрутом, виконавчий документ повертається до ліквідаційної комісії або арбітражного керуючого для вирішення питання про подальший порядок виконання рішення у встановленому законодавством порядку. У разі направлення виконавчого документа до ліквідаційної комісії або арбітражного керуючого арешт з майна боржника знімається за постановою державного виконавця, затвердженою начальником відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований. Виконавче провадження має бути закритим на підставі пункту 7 статті 37 Закону України «Про виконавче провадження».

Старший державний виконавець
відділу ДВС Радехівського РУЮ:                                                                                      Ковалишин Л.В.
Переглядів: 5879 | Додав: proxys | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]