[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2012 » Березень » 15 » На підставі яких нормативних документів визначаються строки зберігання
17:50
На підставі яких нормативних документів визначаються строки зберігання
Строки зберігання документів зазначаються в номенклатурі справ на підставі типового, відомчих (галузевих) переліків документів, типових і примірних номенклатур справ. Основним нормативним документом при визначенні термінів зберігання документів та їх відбору для внесення до складу Національного архівного фонду України або для знищення документів є Перелік типових документів, що утворюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших підприємств, установ, організацій із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України від 20 липня 1998 року № 41 із змінами та доповненнями (Перелік). Даний Перелік включає документи, що утворюються під час документування однотипних управлінських функцій та призначено для використання всіма органами державної влади, місцевого самоврядування та іншими установами, організаціями і підприємствами незалежно від форм власності, а також фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності.
Обчислення термінів зберігання документів проводиться з 1 січня року, який іде за роком завершення їх діловодством. Наприклад, обчислення терміну зберігання справ, завершених діловодством у 2009 році, починається з 1 січня 2010 року.
Для документів, яким встановлено строк зберігання 75 років - «В», обчислення цього терміну проводиться з урахуванням віку людини на момент завершення справи. Тривалість зберігання справи після її закінчення діловодством повинна дорівнювати різниці 75 років - «В», де «В» - вік особи на момент завершення справи.
Строк зберігання «Доки не мине потреба» означає, що документ має тривале практичне значення. Термін її зберігання визначається самими організаціями.
Терміни зберігання документів, визначених Переліком не можна скорочувати, вони є мінімальними. Підвищення термінів зберігання документів, передбачених Переліком, допускається у випадках, якщо ця потреба викликана специфічними особливостями роботи конкретної установи, організації, підприємства.
Для документів, не передбачених діючими переліками, строки зберігання визначаються на підставі їх вивчення експертною комісією установи, після чого у зведеній номенклатурі справ у графі «Примітка» зазначається номер та дата протоколу засідання експертної комісії установи.

Провідний спеціаліст ВДВС Радехівського РУЮ
Повх Т.В.

Переглядів: 2158 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]