[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2013 » Лютий » 5 » Як правильно оскаржити постанову або штраф ДАІ
17:48
Як правильно оскаржити постанову або штраф ДАІ
       Практично кожен водій з тієї чи іншої причини (або без такої) хоч раз був зупинений працівником ДАІ.
       Безумовно не завжди така зупинка залишається без негативних наслідків: втрачений час, зіпсувати настрій і саме, деколи, неприємне - залучення до адміністративної відповідальності. Однак, дуже часто таке покарання є наслідком необ'єктивного розгляду справи інспектором ДАІ.
       Так як же оскаржити постанову або штраф ДАІ?
       На початку не зайвим було б розглянути сам порядок притягнення до адміністративної відповідальності.
       Отже, почнемо з дій, які передують винесенню постанови працівником ДАІ.
       1. Зупинка транспортного засобу.
       2. Складання протоколу про адміністративне правопорушення.
       3. Пошук інших доказів.
       Наступним етапом є винесення самої постанови в справі про адміністративне правопорушення.
       Не будемо зупинятися на "Зупинка транспортного засобу", тому що дана тема про випадок, коли особа вже притягується до відповідальності, тобто складаються необхідні процесуальні документи. Найважливішим етапом для Вас - особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, є етап складання протоколу і пошук доказів.
       Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), одним із доказів складу правопорушення є протокол. Структура цього документа наступна: вгорі заповнюються дані посадової особи, Ваші дані. Далі йде графа, в якій інспектор відображає суть правопорушення, вказує свідків і потерпілих, після чого йде згадка про роз'яснення ст. 63 Конституції України, ст. 268 КУпАП та дата розгляду справи.
       Але найважливіша графа йде після. Це місце для Ваших пояснень і підпис протоколу. Серед більшості водіїв побутує думка, що краще протокол не підписувати і в поясненнях нічого не писати. Однак воно помилкове та такими діями (або скоріше - бездіяльністю) Ви шкодите самі собі.
       Згідно того ж КУоАП'а, пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, є таким же доказом у справі, як і сам протокол. Таким чином, відмовляючись від підпису і не відображаючи письмово своє бачення ситуації, Ви позбавляєте себе права на надання своїх доказів. Після чого інспектор зі спокійною душею цілком законно і обгрунтовано може винести постанову, тобто залучити Вас до відповідальності.
       Наполегливо рекомендую завжди писати свої пояснення, в іншому випадку шанси на оскарження постанови (штрафу) зменшаться. Не лякайтеся, що місця мало. Ви завжди можете продовжити їх на окремому аркуші (обов'язково на протоколі відображайте, що є окремий лист з поясненнями). Але якщо такої можливості немає (нема паперу ні у Вас, ні в інспектора) пишіть по всьому протоколу, де є вільне місце.
       Що стосовно свідків. Якщо є очевидці події, то не зайвим буде їх зафіксувати. Часто інспектора забороняють вписувати свідків у призначену для них графу, обгрунтовуючи тим, що в графі "Свідки та потерпілі" може писати тільки міліціонер. Однак таких законодавчих обмежень для Вас не існує і заборона інспектора буде незаконною. Для уникнення конфлікту, свідків можете вписувати в своїх поясненнях (їх П.І.Б., адреса проживання підпис, і бажано письмове бачення ситуації з їхнього боку).
       Ваш підпис у протоколі. Існує думка, що раз підписали протокол, значить з порушенням згоден (-на). Але воно помилкове. Підпис до протоколу означає, що Вас ознайомили з його змістом, що його копію отримали, що всі дані в ставлення Вас правильні.
       У випадку, якщо Вас просять підписати протокол до вручення копії, підписуючи, вказуйте що Ви під цим підписом маєте на увазі. Ну, наприклад, пишіть: "Зі змістом протоколу ознайомлений. Підпис Щодо Отримання копії поставлю після Вручення її інспектором".
       А якщо не підписувати протокол? Дуже часто буває так, що коли людина відмовляється від підпису протоколу, інспектор копію цього документа не вручає на місці, як в іншому і копію постанови. Якщо Ви плануєте оскаржувати притягнення до відповідальності, то неотримання копій для Вас вкрай небажаний результат, тому як надалі зіткнетеся з бюрократичними перепонами в їх отриманні, а це: втрачений час, нерви і кошти. Крім цього, для суду (або вищестоящого керівництва ДАІ) доведеться обгрунтовувати чому пропустили 10 денний термін і просити його відновлення. Настійно рекомендується домагатися копії протоколу і постанови після їх складання.
       Після того, як оформлений протокол, знайдені (або не знайдені) інші докази, інспектор виносить постанову - це і є документ, яким особа притягається до адміністративної відповідальності. Не будь-які правопорушення розглядає інспектор, є і ті, які розглядає суд - в цьому випадку протокол і докази передаються в суд і вже він виносить постанову. Постанову суду або ДАІ можливо оскаржити протягом 10 днів з моменту винесення.
       Розглянемо варіант, оскарження постанови, яку виніс інспектор.
       Як вже було сказано вище, скарга на постанову подається протягом 10 днів з моменту його винесення. Але цей термін можна продовжити.
       Оскаржити Ви можете:
       - Шляхом подачі скарги до вищого органу ДАІ;
       - Шляхом подачі скарги в прокуратуру;
       - Подача адміністративного позову в суд.
       На сьогоднішній день найефективнішим способом оскарження постанови ДАІ залишається оскарження його через місцевий суд за Вашим зареєстрованим місцем проживання (за місцем "прописки") або за місцезнаходженням відповідача - на Ваш вибір. Вимоги до позову викладено в ст. 106 Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ). У ньому позначається:
       1) Найменування суду, до якого подається позов,
       2) П.І.Б. Позивача (тобто Ваше), поштова адреса, а також інші засоби зв'язку, якщо такі є (наприклад, номер телефону, e-mail).
       3) П.І.Б. Відповідача, його посада, місце служби, поштова адреса, а також інші засоби зв'язку, якщо такі відомі.
       4) Зміст позовних вимог;
       5) Клопотання про звільнення від оплати судового збору;
       6) Перелік документів, які додаються до позову (копія постанови, протоколу, паспорти тощо)
       Крім цього, позов необхідно підписати і вказати дату такого підписання.
       В середині 2010 року наше законодавство доповнилося нормою ст. 171-2 КАСУ, в якій мовиться, що рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає. Це означає, що для оскарження постанови інспектора існує лише одна судова інстанція, яка своїм рішенням визначить на чиїй стороні "правда". Тому, вкрай бажано підійти відповідально до цього етапу.
       Що стосовно скарг у вищестоящий орган ДАІ та прокуратури, в них вказується:
       1) Орган, якому адресуєте скаргу;
       2) Ваше П.І.Б., місце проживання;
       3) Суть скарги і прохання про скасування постанови інспектора.
       Скарга обов'язково підписується і ставиться дата підписання.
       Як адміністративний позов, так і скарги подавати можете безпосередньо до канцелярії (приймальної) цього органу влади або поштою.
Переглядів: 2475 | Додав: proxys | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]