[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2014 » Червень » 24 » Гарантії прав фізичних та юридичних осіб у виконавчому провадженні
11:50
Гарантії прав фізичних та юридичних осіб у виконавчому провадженні

Гарантії прав фізичних та юридичних осіб у виконавчому провадженні закріплені статтею 6 Закону України «Про виконавче провадження».

Вони виражаються у тому, що державний виконавець зобов’язаний використовувати надані йому права відповідно до вимог чинного законодавства і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб, роз’яснювати особам, які беруть участь у виконавчому провадженні або залучаються до проведення виконавчих дій, їхні права згідно з вимогами Закону.
        Права громадян і юридичних осіб у виконавчому провадженні забезпечуються гарантіями, зокрема дією загальних міжгалузевих і галузевих принципів, на яких побудована діяльність державних органів і суб'єктів, пов'язаних з ними виконавчо-процесуальними правовідносинами.
На реалізацію загального правового принципу повноти і реальної гарантованості прав громадян і юридичних осіб, встановленого законом, і спрямовано процесуальний порядок примусового виконання судових і не судових рішень органами державної виконавчої служби України.
Визначений процесуальний порядок покладає на державного виконавця обов'язок реалізувати надані йому права у точній відповідності із законом і здійснювати свої повноваження на основі принципу законності - не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів громадян і юридичних осіб.
Відповідно до принципу рівноправності сторони мають рівні можливості для реалізації своїх прав і обов'язків у виконавчому провадженні. Цей принцип є відображенням встановленого у ст. 24 Kонституції України загально-правового принципу рівності конституційних прав і свобод громадян та рівності їх перед законом.
        У виконавчому провадженні зазначений принцип реалізується незалежно від походження сторін, їх соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, ставлення до релігії, роду і характеру занять, місця проживання та інших обставин.
        Принцип доступності забезпечує сторонам та іншим заінтересованим особам у встановленому законом порядку вільний доступ до виконавчого провадження особисто чи через представника.
        Виконавчі дії органів державної виконавчої служби провадяться безкоштовно. Сторони несуть тільки деякі витрати, пов'язані з проведенням виконавчих дій, що забезпечують примусове виконання.
Виконавче провадження ведеться державною мовою з використанням у встановленому порядку інших мов національних меншин України (ст. 10 Kонституції України). Державний виконавець або сторони можуть запросити перекладача.
        Державний виконавець зобов'язаний використовувати надані
йому права відповідно до закону і не допускати у своїй діяльності
порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб.
Залежно від особи заявника, оскарження рішень, дій або бездіяльності посадових осіб державної виконавчої служби може здійснюватися в адміністративному та/або судовому порядку.
        Відповідно до частини першої статті 82 Закону України «Про виконавче провадження» рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби можуть бути оскаржені стягувачем та іншими учасниками виконавчого провадження (крім боржника) до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до керівника відповідного органу державної виконавчої служби вищого рівня чи до суду.
        Оскарження стягувачем та іншими учасниками виконавчого провадження (крім боржника) рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби в адміністративному порядку не позбавляє їх можливості звернутися до суду зі скаргою.
Відповідно до частини другої статті 82 Закону України «Про виконавче провадження» боржник має право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби виключно в судовому порядку.

Старший державний виконавець
відділу державної виконавчої служби
Радехівського РУЮ: Чирко О.С.


 

Переглядів: 1758 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]