[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2012 » Березень » 22 » Декларування доходів державних службовців
13:22
Декларування доходів державних службовців
Відповідно до статті 13 Закону України «Про державну службу» громадянин під час вступу на державну службу, а також державний службовець відповідно до законодавства мають подавати до органів державної влади, в яких вони обіймають посади державних службовців, відомості про отримані ними доходи і належне ним (та членам їхніх сімей для державних службовців, які обіймають посади третьої-сьомої категорій ) на правах власності майно.
Сукупний дохід, отриманий державним службовцем за звітний рік, включає доходи, нараховані державному службовцеві (декларанту) у звітному році за місцем його основної роботи (служби) та не за місцем основної роботи (служби), у тому числі з джерел за межами України.
Форма податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України за №1395 ВІД 07.11.2011 року «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», в якій зазначено слідуюче:
Платник податку (фізична особа) подає декларацію за звітний податковий період в установлені Кодексом або законом строки до органу державної податкової служби за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку в органі державної податкової служби).
Декларація подається до органу державної податкової служби в один із таких способів на вибір платника податку:
а) особисто платником податку або уповноваженою на це особою;
б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
в) засобами електронного зв'язку в електронній формі у порядку, визначеному законодавством.
Особливістю цьогорічної кампанії декларування стало те, що державні службовці повинні подати дві декларації.
Відповідно до частини 1 статті 12 Закону «Про засади запобігання і протидії корупції» особи, уповноважені на виконання функцій держави, мають до 1-го квітня подати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за місцем роботи. Також, згідно із статтею 13 Закону «Про державну службу» та статтею 179 Податкового кодексу України, державні службовці до 1-го травня зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи за своєю податковою адресою, при чому, держслужбовці заповнюють Додаток 7 до податкової декларації.
Платник податку до 1 березня року, що настає за звітним періодом, має право звернутися із запитом до відповідного органу державної податкової служби з проханням надати роз'яснення щодо заповнення декларації, а орган державної податкової служби зобов'язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням.
Особи, які не мали можливості подати до 1 квітня за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік через перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною, через тимчасову непрацездатність, перебування за межами України, під вартою, подають таку декларацію за звітний рік до 31 грудня. Особи, які не подали декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік із зазначених причин і звільняються з цього місця роботи, зобов'язані подати таку декларацію до розірвання трудового договору.
Зазначені особи, у випадках та обсягах, визначених Законами, заповнюють та подають лише додаток 7 до декларації без заповнення і подання декларації та додатків 1 - 6 до неї.
У разі якщо обов'язок щодо подання декларації для вказаних осіб, встановлено розділом IV Кодексу, такі особи також заповнюють і подають декларацію та відповідні додатки до неї.
Стаття 30 Закону «Про державну службу» передбачає, що неподання або подання державним службовцем неправдивих відомостей щодо доходів є підставою для припинення державної служби.
Неподання або невчасне подання державним службовцем або іншою особою, уповноваженою на виконання функцій держави декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Спеціаліст І категорії ВДВС Радехівського РУЮ
Береза І.С.
Переглядів: 5928 | Додав: Таня | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]