[Радехівський РВ державної виконавчої служби ГТУЮ у Л/о ]
Головна » 2011 » Вересень » 30 » Безоплатна правова допомога
15:09
Безоплатна правова допомога
З прийняттям Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в нашій державі нарешті започатковано створення дієвого механізму реалізації конституційного права кожного на правову допомогу, що забезпечить належне виконання Україною її міжнародних зобов'язань у сфері прав людини та запроваджує європейські центр из  надання правової допомоги та доступу до правосуддя. Закон забезпечує виконання ч.1 статті 59 Конституції України, відповідає міжнародним зобов’язанням України та міжнародним стандартам основоположних прав людини. 
Згідно документа, право на таку допомогу мають громадяни України, іноземці, особи без громадянства, у тому числі біженці та шукачі притулку. Право на безоплатну правову допомогу не є абсолютним, оскільки вона може надаватися безоплатно лише у випадках, передбачених цим законом.Законом визначається два види правової допомоги, що надається безоплатно. Зокрема: первинна правова допомога – щодо надання правової інформації, консультацій з роз’яснення правових питань щодо складення заяв, скарг та інших документів правового характеру та вторинна правова допомога, яка передбачає захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів ентр из льного характеру.
Надавати первинну допомогу зобов’язані органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права та спеціалізовані установи, які створюються органами місцевого самоврядування. Щодо вторинної допомоги, її надаватимуть утворені Міністерством юстиції ентр из надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокати на постійній основі за контрактом та адвокати на тимчасовій основі на підставі договору. Варто зауважити, що за законом первинна правова допомога має надаватися не більш ніж за 30 днів з моменту звернення, а для надання правової інформації відведено лише 15 календарних днів.
Законом передбачається, що правом на вторинну правову допомогу можуть скористатися усі без винятку особи, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, обрано запобіжний захід, такий як взяття під варту, підозрювані у вчиненні злочину, які затримані органами дізнання та слідства, реабілітовані відповідно до законодавства України. Також таке право мають особи, щодо яких суд розглядає справу, де участь захисника є обов’язковою, про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, про визнання фізичної особи недієздатною, про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку.Крім зазначених осіб, вторинною правовою допомогою також можуть скористатися уразливі категорії осіб, тобто малозабезпечені та особи, що належать до певної соціальної групи. Отже, цілком логічним є те, що завданням нашої держави, є створення механізму надання безоплатної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення.
Фінансування надання такої правової допомоги здійснюватиметься за рахунок видатків Державного бюджету України та місцевих бюджетів. Саме ця обставина зумовила відтермінувати введення в дію окремих положень Закону.Зокрема, це стосується положень про надання вторинної правової допомоги: частина з них вступить в дію з 1 січня 2013 року, частина – з 1 січня 2014 року. В повному обсязі закон набирає чинності з січня 2017 року.

Провідний спеціаліст ВДВС Радехівського РУЮ
Повх Т.В.
Переглядів: 1075 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]